Jak se orientovat v povrchových úpravách podlah?

Věděli jste, s jakou povrchovou úpravou se můžete u PVC (lina) v metráži, vinylových podlah nebo laminátových podlah setkat?

Abychom vám zjednodušili orientaci, seřadili jsme pro vás jednotlivé povrchové struktury od nejhladší po nejhrubší.

 

JDEME NA TO?


1) HLADKÁ STRUKTURA
Je vaším cílem dosáhnout plochého, rovnoměrného a hladkého povrchu? Tato úprava je důležitá pro estetiku, pohodlí při chůzi a snadnou údržbu podlahového materiálu. Tento povrch je jeden z nejhladších, který můžeme u produktu nabídnout. Pro dosažení optimální hladkosti je důležité správně připravit podklad a dodržovat postupy pro instalaci konkrétního typu podlahové krytiny. Povrchová úprava by měla být provedena odborně a s ohledem na konkrétní materiál, aby byl dosažen požadovaný estetický vzhled a funkčnost podlahy.

Povrchová struktura HLADKÁ

 

2) PERLIČKOVÁ STRUKTURA
Perličková struktura je designový prvek, který přispívá k estetickému dojmu a umožňuje podlahám vypadat přirozeně a atraktivně. I tento povrch se stále řadí do převážně hladších povrchů. Je tvořen jemným zdrsněním za použití drobných zakulacených, těsně na sebe navazujících struktur, které se při bližším náhledu jeví jako perličky. 

Povrchová struktura PERLIČKOVÁ

 

3) GRAVÍROVANÁ STRUKTURA
Gravírovaná struktura povrchu umožňuje vytvořit buď hladký nebo jemně zdrsněný povrch podle hloubky výrobního gravíru. Tato technika zlepšuje bezpečnost, protože podlaha není kluzká. Zároveň minimalizuje viditelnost otisků, jako jsou například stopy po obuvi. Gravírování je významnou a často používanou výrobní technikou, která přispívá k praktičnosti a bezpečnosti podlahových krytin.

Povrchová struktura GRAVÍROVANÁ

 


4) AUTENTICKÁ STRUKTURA
Autentická struktura povrchu hraje klíčovou roli u výše zmiňovaných podlahových krytin. Na první pohled může být povrch zdánlivě hladký, ale díky světelnému odrazu viditelně imituje reálné struktury materiálu, převážně různé přírodní materiály. Tato detailní a promyšlená povrchová struktura nejvěrněji napodobuje autenticitu originálního vzoru, vytváří třírozměrný dojem a často se označuje jako podlaha s 3D efektem. Tímto způsobem dodává interiéru vizuální zajímavost a přispívá k celkovému luxusnímu designu prostoru.

Povrchová struktura AUTENTICKÁ

 

5) STRUKTUROVANÁ STRUKTURA
Strukturovaná povrchová úprava je významným prvkem, který často simuluje vzhled kartáčovaných, hrubých nebo hoblovaných přírodních podlah. Tento typ povrchu je vyhledáván pro své protiskluzné vlastnosti, které zvyšují bezpečnost v prostorech, kde může být vlhko nebo se pohybuje mnoho lidí. Strukturovaný povrch navíc podporuje rustikální estetiku, vytváří dojem autentičnosti a přirozenosti, a tím zlepšuje celkový vzhled interiéru. Tato povrchová úprava je oblíbená pro svou schopnost kombinovat stylový design s funkčními vlastnostmi, což přispívá k atraktivitě a pohodlí prostoru.

Povrchová struktura STRUKTUROVANÁ

 

Tip od Plotzáka pro snadnou údržbu 

Vždy je vhodné začít údržbu odstraněním prachu a nečistot. Proč? Pro udržování všech těchto povrchových struktur v optimálním stavu. Prach a nečistoty odstraníte odsáváním nebo zametáním. Využít můžete také robotický vysavač, který dokáže efektivně odstranit prach i špínu a tím vám usnadní část práce. Následně  doporučujeme podlahu setřít nebo vytřít, ideálně po směru povrchové úpravy, čímž zajistíte její dokonalou čistotu. Pokud hledáte další užitečné tipy a rady týkající se údržby podlah, doporučujeme prostudovat si tento článek.

 

 Když podlahy, tak Plotz!