Jak správně pečovat o vaši podlahu?

Čistota půl zdraví. A platí to i u podlah. Správná péče dokáže prodloužit životnost podlahové krytiny až o několik let. Výběr správných čistících prostředků a údržba se liší od typu materiálu. Pojďme se společně podívat na to, jak nejlépe pečovat o tu vaši. 

 

PVC a vinylové podlahy 

PVC a vinylové podlahy jsou velmi oblíbenou podlahovou krytinou. Na výběr existuje velké množství vzorů, které jsou cenově dostupné a relativně snadné na pokládku svépomocí. Stejně tak ani péče o PVC a vinylové podlahy není nijak náročná.

 

Čemu se tedy vyvarovat a co naopak praktikovat?

❌ Zabraňte dlouhodobému působení vody na tuto podlahovou krytinu, nenechávejte na ní mokré louže. 

❌ Vyhněte se používání odmašťovacích přípravků, ředidel, organických rozpouštědel, nebo jiných chemických látek.

✅ Při vytírání používejte čisticí prostředky, které jsou určeny přímo pro PVC a vinylové podlahy.

✅ Na sucho - vezměte podlahu nejlépe obyčejným smetákem. U vysavače zvolte hlavici, která je určena pro tento typ podlahy, nebo za vás může práci udělat robotický vysavač.

 

Dřevěné a korkové podlahy 

Perfektní volbou pro váš zdravý domov jsou dřevěné a korkové podlahy. Oba tyto materiály neshromažďují prach ani jiné alergeny. Dřevěné i korkové podlahy jsou ekologicky šetrné a jako přírodní produkt jsou obnovitelné a recyklovatelné. Těmto přírodním materiálům vyhovuje, aby se v místnosti pravidelně větralo a teplota se pohybovala v rozmezí od 18 do 22 °C. 

❌ Při vytírání mokrý hadr či mop důkladně vyždímejte, nenechávejte na podlaze mokré louže. Zabráníte tak poškození podlahy a jejímu znehodnocení. 

❌ Dbejte na to, aby se na podlahu nedostávaly hrubé nečistoty, například písek či kamínky. Doporučujeme dát před vstup na plochu malý kobereček, čistící zónu, nebo rohožku

✅ Denně vysávejte nebo zametejte. 

✅ Používejte čisticí prostředky, které jsou určeny přímo pro dřevěné a korkové podlahy a podle povrchové úpravy (olejované, lakované).

✅ Jednou za čas dopřejte podlaze oživení vrchní vrstvy.

 

Linoleum (Marmoleum)

Jde o přírodní materiál, který se vyrábí převážně z lněného oleje, korkového prachu, dřevěné nebo pískovcové moučky, pryskyřice a barevných pigmentů. Podklad je tvořen nejčastěji jutovou tkaninou nebo plátěnou podložkou. Linoleum je vyrobeno čistě z obnovitelných a přírodních materiálů a jeho výroba tak nenarušuje životní prostředí.

 

❌ Nenechávejte skvrny na linoleu dlouho, může se stát, že po nějakém čase by mohly začít vnikat do podlahy. 

✅ Volné nečistoty zameťte, vysajte vysavačem či použijte prachový mop k odstranění  běžného prachu.

✅Používejte čisticí prostředky, které jsou určeny přímo pro linoleum. 


Laminátové podlahy 

Laminátové podlahy jsou dostupné v široké nabídce dekorů, v různých imitacích povrchových úprav a rozměrů. Vyznačují se vysokou odolností před poškozením, snadnou pokládkou a se správnou údržbou i vysokou životností. A jak o ně nejlépe pečovat?

 

❌ Vyhněte se běžným saponátům a prostředkům s obsahem odmašťovadel, oleje či čpavku. 

❌ Dbejte na to, aby se na podlahu nedostávaly hrubé nečistoty, například písek či kamínky. Doporučujeme dát před vstup na plochu malý kobereček, čistící zónu, nebo rohožku

✅ O laminátovou podlahu pečujte především suchou cestou - zametání, vysávání.

✅ Používejte čisticí prostředky, které jsou určeny přímo pro tento typ materiálu. 

 

Koberce 

Koberce se postarají nejen o snížení tepelných ztrát v místnosti, ale budou vás hýčkat příjemnou měkkostí při chůzi. Díky široké nabídce koberců, tak můžete během chvilky vykouzlit vysněné bydlení. Stačí si jen vybrat a dát vašim interiérům i exteriérům novou měkkou duši.

 

❌ Nikdy nepokládejte koberec na mokrou podlahu.

❌ Pokud máte na koberci otlačeniny po nábytku, můžete je opatrně zkusit vyrovnat použitím žehličky (přes hadr) a nebo za pomoci fénu.

✅ Pravidelně koberce vysávejte.

✅ Každých 12-18 měsíců praktikujte hloubkové čištění pomocí profesionálních čistících strojů.



Rada od maskota Plotzáka:

❌ Podlahy se nesmí odmašťovat prostředky na nádobí. Odmaštěním se podlahy postupně ničí, podlaha se vysušuje, praská a postupně znehodnocuje.

❌ Přípravky obsahující voskové vrstvy na podlaze zanechávají film, který se postupně při každém vytírání navrství a následně při manipulaci nábytku se tato vrstva viditelně naruší. Podlaha pak vypadá poškrábaná, ale jde pouze o narušení navrstvené vrstvy.

✅ Používejte profesionální čistící přípravky, které najdete na našem e-shopu. Mějte na paměti, že špatný výběr přípravků může podlahu znehodnotit, naopak pokud sáhnete po těch správných čistících prostředcích, prodloužíte vaší podlaze životnost i pěkný vzhled. 


Máte na podlaze poničené navrstvené vrstvy kvůli chybnému použití čistících prostředků a špatné údržbě?
Můžete podlahy vyčistit hloubkově svépomocí s využitím naší půjčovny profesionálních strojů a nebo se na to necítíte a raději si necháte pomoci od našich profesionálních řemeslníků? 

Žádný problém, kontaktujte nás, se vším vám rádi poradíme. 



Vaše PODLAHY PLOTZ

 

>>> Další články <<<