Lino vs. PVC

V čem se tyto podlahové krytiny liší?  

Když se řekne lino, linoleum nebo PVC, mnoho lidí si pod tímto pojmem představí jedno a totéž. Je to ovšem pravda? Možná budete překvapeni, ale NENÍ! Jedná se totiž o dva zcela odlišné materiály. Pojďme se společně podívat na to, v čem se tyto materiály liší a jak je od sebe rozeznat. 

PVC (neboli polyvinylchlorid)

Jde o podlahovou krytinu, která je vyrobena ze syntetického materiálu s vysokým podílem chlóru. Je to pružný materiál, který má dobrou schopnost vracet se do původního tvaru, když na něj dopadne například těžký předmět. 

 PVC podlaha, se kterou se běžně setkáváme, se obvykle skládá z několika vrstev: 

textilní podklad

pěnová vrstva

stabilizační vrstva

vrstva s dekorem

nášlapná vrstva

ochranná vrstva

VRSTVY PVC-1

Vzhled

Díky složení PVC je možné vyrábět podlahy s různými stupni odolnosti, izolačními vlastnostmi i designem, a to od dřevěných parket a prken přes dlažbu, betonové a kamenné vzory a mnoho dalších zajímavých a žádaných dekorů.

Přesvědčit se můžete na vlastní oči zde

Kam s ní? 

PVC podlahy je možné využít téměř do všech možných prostor, ať už se jedná o rodinný či panelový dům, firmu, obchod, hotel, nebo továrnu s extrémním zatížením. Navíc pokládka této podlahové krytiny je relativně snadná a finančně dostupná. 

Výhody PVC podlahy

nízká pořizovací cena

velký výběr různých dekorů

relativně snadná montáž

jednoduchá údržba

při správné péči dlouhá životnost 

dobré zvukově izolační vlastnosti

voděodolnost

oproti tvrdým podlahám příjemnější na pochůznost

antialergenní typ podlahy


Linoleum (neboli lino) 

Jde o přírodní materiál, který se vyrábí převážně z lněného oleje, korkového prachu, dřevěné nebo pískovcové moučky, pryskyřice a barevných pigmentů. Podklad je tvořen nejčastěji jutovou tkaninou nebo plátěnou podložkou. Linoleum je vyrobeno čistě z obnovitelných a přírodních materiálů a jeho výroba tak nenarušuje životní prostředí. 

 lino vs pvc

Vzhled

Linolea se vyrábí převážně v jednobarevných nebo melírovaných dekorech a často i ve výrazně sytých barvách. Vybírat z pestré škály barevných variací můžete i na našem e-shopu

U linolea se můžeme také setkat se snahou napodobit kresbu dřeva, ale vzhledem k výrobním postupům to není lehké a výsledek je spíše rozpačitý. Naproti tomu u PVC se dekory vyrábí pomocí tisku, a díky tomu je možné dekor dřeva napodobit opravdu věrohodně.  

Výhody

lépe izoluje teplo i zvuk 

poměrně dobře odolává vrypům a oděrům

nepřitahuje prach - vhodné i pro alergiky 

při správné údržbě delší životnost


Pokládka lina je mnohem náročnější, a to jak technicky, tak finančně. Doporučujeme proto využít naše profesionální služby. Naši řemeslníci si hravě poradí téměř se všemi podlahovými krytinami. Bez starostí tak získáte větší komfort, zajímavý vzhled, odolný materiál a kousek přírody do svého interiéru.

Veškeré materiály lze vidět na naší prodejně ve Slatiňanech, popřípadě i na e-shopu. V naší nabídce naleznete velký výběr PVC, přírodního linolea a mnoha dalších zajímavých podlahových krytin. 

DOPORUČENÍ

 Podlahy můžete zakoupit a položit svépomocí, nebo pokládku přenechat našemu profesionálnímu týmu, který vám zajistí jak vyrovnání a přípravu podkladu, tak vlastní montáž, včetně likvidace staré krytiny.

 Obraťte se na nás, rádi vám poradíme a pomůžeme s výběrem nové podlahy nebo s renovací stávající krytiny.



Vaše PODLAHY PLOTZ