5 tipů jak správně připravit podklad

Podklad je základ. Stejně důležitý jako když stavíte dům. Pokud ho postavíte z karet, foukne vítr a dům spadne. Kvalitní a vhodně připravený podklad je základem pro pokládku podlahové krytiny a prodloužení její životnosti. 

Ale nebojte se, my vás v tom nenecháme. V našem článku vám prozradíme, jak postupovat a na co si dát při přípravě podkladu pozor. 

 

1. ODSTRANĚNÍ PŮVODNÍ KRYTINY

Prvním a důležitým krokem je odstranění původní podlahové krytiny včetně hrubých nečistot, jako jsou zbytky lepidla a podobně. Zbavte podklad veškeré špíny, mastnoty a důkladně vysajte. Ujistěte se, že je podklad suchý a čistý. 

 1-5 tipů jak správně připravit podklad A

 

2. ZAJIŠTĚNÍ ROVINNOSTI

Pevný, stabilní a rovný. Přesně takový má podklad být. Jak zjistím rovinnost mého podkladu? Připravte si dostatečně dlouhou lať (alespoň 2 m). Rovinnost vašeho podkladu by měla splňovat ± 2 mm.

Nemám rovný základ, co teď? 

V takovém případě je zapotřebí základ vyrovnat například: 

✅ betonovou směsí 

✅ samonivelační hmotou 

✅ suchým vyrovnáním pomocí suchého zásypu

 2-5 tipů jak správně připravit podklad A

 

3. TEPLOTA PODKLADU

Než budete pokládat novou krytinu, začněte temperovat místnost alespoň 48 hodin předem, minimálně však 24 hodin. Před samotnou pokládkou krytiny by se teplota v místnosti měla pohybovat mezi 17 až 25 °C.

 3-5 tipů jak správně připravit podklad A

 

4. VLHKOST PODKLADU

Dalším důležitým faktorem je vlhkost. Pokud budete pokládat na vlhký podklad, může se vám to v budoucnosti pěkně vymstít - u dřevěných či laminátových podlah dojde k tomu, že se začnou deformovat a kroutit lamely. U vinylů a PVC se mohou lamely odlepit. Dále hrozí nebezpečí vzniku plísní a změna barvy materiálu. Doporučujeme tak nepodcenit přípravu a zajistit profesionální měření strojem přímo od podlahářské firmy

 4-5 tipů jak správně připravit podklad A

 

5. NA CO NEZAPOMENOUT

Nezapomínejte na to, že i materiál, který budete pokládat, se potřebuje v interiéru aklimatizovat. Proto ho před instalací nechejte minimálně 24 až 48 hodin při teplotě vyšší než 17 °C v místnosti, ve které bude podlaha položena. 

5-5 tipů jak správně připravit podkladA