Jak na schody z PVC svépomocí

Odborný návod

Zhodnocení stavu schodů

Před samotnou montáží PVC na schody je nezbytné zhodnotit stav podkladu. Pokud máte betonové schody a jejich povrch je perfektně hladký, můžete přeskočit přípravné práce. V opačném případě je nutné schody vyrovnat a opravit. K tomuto účelu můžete využít samonivelační stěrku nebo opravnou stěrku, podle vašich zkušeností s těmito materiály. U samonivelační stěrky je nezbytné zajistit ohraničení každého nášlapu například samolepicí dilatační páskou, aby stěrka neodtekla. Opravná stěrka při správném namíchání nestéká a umožňuje opravit jak nášlapy, tak podhledy.

Pokud pracujete s poškozenými dřevěnými schody, vyrovnání lze provést například pomocí OSB desek nebo Durelis desek.

Množství PVC k objednání a výběr kvality

Pro přesné stanovení potřebného množství PVC je doporučeno schody pečlivě rozkreslit na papír a zohlednit dekor materiálu. Po přesném změření objednejte dostatečné množství PVC, ideálně s rezervou na jedno chybné říznutí. Kvalitu PVC vybírejte od minimální třídy zátěže 31 a výše.

Schodové hrany

Schodové hrany vybírejte podle svých estetických preferencí. Naše nabídka obsahuje širokou škálu lišt, které lze vybrat pomocí filtrů podle vašich požadavků. Výběr a inspiraci naleznete zde.

Obvodové lišty

Výběr obvodových lišt závisí na vašich preferencích a zručnosti. Lištování schodů je náročná činnost, proto je třeba zvážit, zda ji zvládnete sami. Pokud ne, můžete se rozhodnout obvodové lišty neinstalovat. Naše nabídka obvodových lišt je dostupná zde.

Lepidlo

Pro přilepení PVC na schody můžete použít disperzní lepidlo, které nanesete stěrkou typu A2. Alternativně lze použít lepidlo ve spreji, které má vysokou přilnavost. Pro objektová PVC nebo PVC s tmavším dekorem je osvědčeným řešením Alkaprén, který má výbornou přilnavost, ale může mít výrazný zápach. U Alkaprénu je nutné natřít jak podklad, tak materiál a nechat lepidlo zaschnout. To trvá cca 5 minut, lepidlo musí být na dotek suché. Pro světlé dekory PVC se Alkaprén nedoporučuje kvůli riziku žlutého zabarvení.

 

Nářadí a materiál

Pro montáž schodů budete potřebovat:

Vlastní montáž PVC

Montáž PVC obvykle začíná od spodních schodů. Naneste lepidlo na 2 až 3 schody a na ně přilepte připravené nařezané kusy, zohledňující zvolenou schodovou hranu. Kusy jsou nařezány tak, že nášlap a podhled tvoří jeden celek, který je nutné důkladně přitlačit a vyhladit pomocí rukou nebo hladítka. 
Máte hotovo a troufáte si na lištování? K tomu s velkou pravděpodobností budete potřebovat pokosovou pilu, kterou také pořídíte na našem e-shopu. Vybírat můžete z profi verze nebo levnější verze, která vám k jednorázové práci bude také stačit. A pak už jen úhlovat a úhlovat. Lišty můžete přidělat pomocí hřebíčků, nebo je nalepit.

Užívání schodů po pokládce

Po dokončení pokládky je možné schody ihned používat, ale pro plné zatížení domácím provozem je doporučeno nechat lepidlo vyzrát cca 24 hodin.

Údržba

PVC schody je vhodné udržovat pomocí speciálních profesionálních přípravků bez tvorby viditelných vrstev.

Závěr

Tento návod by vám měl pomoci úspěšně namontovat PVC schody svépomocí a dosáhnout profesionálního výsledku.

 

Ukázku z našich realizací schodů a nejen z PVC najdete zde.